Geroosterde spruitjes uit de oven

Aantal of hoeveelheid: 3 porties
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Klaar in: 40 minuten

Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Heel wat anders dan gekookte spruitjes.

Ingrediënten

400 gr spruitjes (schoongemaakt gewicht)
1 sjalot
2 el kokosolie of andere olie voor hoge temperaturen.
1 el balsamico azijn
rasp van 1⁄2 citroen
knoflook naar smaak
4 takjes rozemarijn en/of tijm

TOPPING

Parmezaan Pecorino of Grana Padano kan ook

De Groene Schuur Zeist Spruitjes

 

Bereiding

Maak de spruitjes schoon en halveer ze en doe ze in een ruime kom.
Verwarm de heteluchtoven op 185 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Pel de ui en snijd in 4 stukken, haal de uien-rokken los. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes en hak ze wat fijner. Rasp een halve citroen. Voeg rasp, rozemarijn en ui toe aan de kom met spruitjes. Knijp een teentje knoflook erboven uit en meng door elkaar met olie, balsamico azijn en eventueel een snufje zout. Hussel net zo lang tot alles is bedekt met een laagje olie. Voeg geen zout toe, anders gaat je groente al teveel vocht (en smaak) loslaten. Verdeel de spruitjes over de bakplaat. Bak de spruitjes in het midden van de oven 20-30 minuten tot ze beginnen te kleuren en gaar genoeg zijn. Houd ze in de gaten en schep ze halverwege de baktijd even om. Wij houden van een bite dus voor ons was 25 minuten genoeg.
Rasp er vlak voor het serveren wat Parmezaanse kaas over. Lekker met pompoenpuree! Optioneel: 1 el (suikervrije) honing en/of een beetje gebakken spekjes, handje noten naar keuze (pecan- of hazelnoten zijn lekker).