Dolma’s van snijbiet met rijst en lamsgehakt

Benodigdheden voor ± 12 dolma’s

4 grote snijbietbladeren (of 12 andijviebladeren)

120 gram gekookte en afgekoelde rijst

150 gram lamsgehakt

1 flinke lepel tomatenpuree

Een flinke snuf kaneel

1 kleine thl komijn

Gehakte bieslook

Gehakte peterselie

Gehakte muntblaadjes

Olijfolie

Citroensap

½ bouillonblokje

½ l kokend water

Mayonaise

Griekse yoghurt

dolma's van snijbiet met rijst en lamsgehakt klein

Zet een pan op met water. Blancheer de bladeren ongeveer 1 minuut zodat ze zacht worden. Spoel ze af met koud water. Snij voorzichtig de nerf uit de bladeren en verdeel het blad in vier stukken (ongeveer zo groot als een druivenblad). Verwarm de oven voor op 160C.

Meng de rijst met het lamsgehakt, de tomatenpuree, de kruiden en specerijen en 1 thl zout. Breng op smaak met citroensap en peper.

Maak kleine stevige rolletjes van de rijst en rol ze voorzichtig in een blad.  Verkruimel een bouillonblokje in een ovenschaal, giet het kokend water erover. Voeg wat citroensap en een scheutje olijfolie toe. Leg voorzichtig de dolma rolletjes in de ovenschaal en sprenkel er nog wat vocht over.

Ze de schaal ongeveer een uur in de oven. Sprenkel er af en toe wat vocht over. Als het goed is nemen de rolletjes het vocht op.

Meng gelijke delen maynonaise met yoghurt en roer er naar smaak wat citroensap door.

Serveer de dolma’s met het yoghurtmengsel, koud of warm

Tip: gebruik de stengels voor in een groentestoofschotel of voeg ze toe aan een groentencurry.