Bewaartips

Moeten we tomaten nu wel of niet in de koelkast bewaren? En kunnen uien in de kelder? Vergeet de fabels en ga aan de slag met de feiten.

Vers op tafel
We kennen de nodige fabels als het gaat om bewaren van groentes. Helemaal tijdens warme dagen, is het een uitdaging om ze vers te houden. Met deze tips heb jij alle feiten op een rij en kun je de fabels vergeten.

Bewaren
Wel of niet in de koelkast, in of uit de originele verpakking? Gewassen of ongewassen? Hoe kun je verse groentes het beste bewaren? En hoe lang kun je ze bewaren?

Welke bewaarmethode de beste is, varieert per groente. Toch zijn er een aantal algemene handelingen die je kunnen helpen je groentes langer vers te houden.

  • Door ze in de koelkast te bewaren kunnen sommige groentes (bijvoorbeeld aardappelen) beschadigd raken. Hierdoor krijgen ze beurse plekken of een muffe smaak.
  • Houd groentes die je buiten de koelkast bewaart (bijvoorbeeld uien en aardappelen), uit de buurt van warmtebronnen en zonlicht.
  • Sommige groentes (bijvoorbeeld tomaten en aubergines) kun je buiten de koelkast laten rijpen om ze vervolgens ín de koelkast te bewaren voor een langere houdbaarheid.
  • Bewaar je groentes in een plastic zak, zorg er dan voor dat je een aantal gaten in de verpakking prikt voor de circulatie van lucht.
  • Bewaar groente en fruit apart van elkaar (bijvoorbeeld in afgescheiden groentelades); sommige vruchten, zoals appels en peren, produceren ethyleen. Deze stof versnelt het rijpen van andere producten.
  • Bewaar, om dezelfde reden, ook uien en aardappelen gescheiden van elkaar.
  • Voor een optimale smaak en de beste voedingswaarden kun je groente beter niet tot de uiterste houdbaarheidsdatum laten liggen.

Tot slot, was groentes niet eerder dan vlak voor gebruik!

Houdbaarheid
Naast de algemene tips voor het bewaren, heeft iedere groente een specifieke gebruiksaanwijzing.

Groente Bewaartips
Aardappelen, algemeen Houdbaarheid: Tot 2 maandenBuiten de koelkast bewaren, op een koele, droge, donkere plek.
Aardappelen, nieuwe Houdbaarheid: 1 weekBuiten de koelkast bewaren, op een koele, droge, donkere plek en in een jute-, papieren- of geperforeerde plastic zak.
Aardappelen, zoete Houdbaarheid: Tot 1 maandBuiten de koelkast bewaren, op een koele, droge plek (op kamertemperatuur 1 week houdbaar).
Artisjokken Houdbaarheid in de koelkast: 4 tot 5 dagenVoeg een paar druppels water toe aan de plastic verpakking.
Asperges Houdbaarheid in de koelkast: 4 tot 5 dagenWikkel de onderkant in vochtig keukenpapier en bewaar ze in een losjes afgesloten, plastic zak.
Aubergines Houdbaarheid in de koelkast: 3 tot 4 dagenBewaar de aubergines in een plastic zak.
Bladgroente Houdbaarheid in de koelkast: 3 tot 5 dagen.Wikkel ze in vochtig keukenpapier en bewaar ze zo in een plastic zak.
Bloemkool (in zijn geheel) Houdbaarheid in de koelkast: 5 dagenBewaar de bloemkool in een plastic zak, met de witte kant naar boven.
Broccoli Houdbaarheid in de koelkast: 4 dagenBewaar de broccoli in een open, plastic zak.
Champignons Houdbaarheid in de koelkast: Varieert per soortBewaar ze in een losjes afgesloten papieren zak in plaats van in het plastic bakje.
Erwten Houdbaarheid in de koelkast: 1 tot 2 dagenBewaar de erwten in een plastic zak.
Knoflook Houdbaarheid: Afhankelijk van de grootte, enkele weken tot een aantal maandenBewaar de knoflook op een donkere, koele, droge plek.
Komkommer Houdbaarheid in de koelkast: 1 week in de originele verpakking, minder dan 1 week zonder de plastic verpakking
Kool, in zijn geheel Houdbaarheid in de koelkast: 1 tot 2 wekenBewaar de kool in een plastic zak.
Kool, gesneden Houdbaarheid in de koelkast: 1 tot 2 dagen, mits verpakt in een afgesloten plastic zak
Lente-uitjes Houdbaarheid in de koelkast: Tot 3 dagenBewaar de lente-uitjes in een plastic zak.
Pepers Houdbaarheid in de koelkast: Tot 1 weekBewaar de pepers in een plastic zak.
Peulen Houdbaarheid in de koelkast: 3 tot 5 dagenBewaar de peulen in een plastic zak.
Pompoen Houdbaarheid: Tot 1 maandagBewaren op een koele, donkere plek.
Prei Houdbaarheid in de koelkast: Tot 1 weekWikkel de prei losjes in een plastic zak.
Sellerie Houdbaarheid in de koelkast: Tot 2 wekenBewaar de sellerie in een plastic zak.
Sla Houdbaarheid in de koelkast: Varieert per soort (max 3 dagen)Bewaar sla in een plastic zak.
Tomaten Houdbaarheid: Tot 2 dagen zodra ze helemaal rijp zijnVoor de beste smaak bewaar je tomaten op kamertemperatuur.
Uien, in zijn geheel Houdbaarheid: 3 tot 4 wekenBewaar uien op een koele, droge en open plek.
Uien, gesneden Houdbaarheid in de koelkast: 2 tot 3 dagen, mits goed verpakt in plastic
Wortels Houdbaarheid in de koelkast: Zeer uiteenlopendBewaar de wortels in een plastic verpakking.

Ter aanvulling:

Tupperware heeft een fantastisch bewaarsysteem: ‘Fridge Smart”.

Het bestaat uit plastic dozen van verschillende formaten. Alle dozen zijn voorzien van een ventilatie knop die je instelt, afhankelijk van de groenten die je erin bewaart.  Werkt perfect en verlengt de houdbaarheid van de groenten en het fruit aanzienlijk.

tupperware

En nee, je hoeft tegenwoordig niet meer naar een Tupperware party! Gewoon bestellen via internet!